Column Agnes Leewis: Robot

Als het om eten of drinken gaat, is de horeca sinds jaar en dag de voorloper van dergelijke gebruiken in eigen huis. Ook de shoppers veranderen en zo verandert het foodlandschap mee. Wanneer steeds meer winkels de lekkerste gerechten verkopen, vaak kant-en-klaar en net zo goed als je favoriete verse gerecht in een restaurant, hoef je eigenlijk om die reden niet meer uit eten. Een andere tendens betreft het initiatief AirDnD, dat inmiddels met open armen door de consument wordt ontvangen. Dit concept, waarbij je tegen een kleine bijdrage bij mensen thuis kunt eten, wordt beschreven als een unieke, intieme beleving. Het draait uiteindelijk om lekker eten, op een plek waar je je thuis voelt en met een goed gezelschap om je heen. Tel daarbij op dat ons land inmiddels zo’n drie miljoen eenpersoonshuishoudens kent. Dan mag je spreken van een marktpotentieel.
Mijn mond viel open bij het lezen van het bericht dat je vanaf deze zomer in een restaurant kunt genieten van een maaltijd met een hyperintelligente robot als metgezel. Uit klantonderzoeken blijkt dat singles het vaak ongezellig of ongemakkelijk vinden alleen uit eten te gaan. Omdat iedereen moet kunnen genieten van een goed diner, of je nu een partner hebt of niet, wordt gestart met de proef te eten met robotdates. Een keuze tussen Victor of Vicky is mogelijk, met dezelfde kernkwaliteiten: intelligentie, charme, humor en waarmee je kunt praten en grapjes maken, een combinatie die vaak lastig te vinden blijkt bij een werkelijke (potentiële) partner.
De techniek is inmiddels zover dat de robot de deur voor je kan openhouden, je stoel aanschuift en je wijntje inschenkt zonder te knoeien. Dit soort buddy’s kunnen vaak ook al de keuken vinden en acteren proactief. Nu nog een grap, maar hoe lang duurt het nog voordat ie te koop is: een plug & play-keukenmaat en tafelgenoot voor beide behoeften? Verbind dit met de trend van een toename van kapitaalkrachtige ouderen met meer vrije tijd en behoefte aan comfort en voilá!
Als de proef succesvol blijkt, wordt bekeken of de robots in andere categorieën kunnen worden ingezet. Als Victor zich binnen de gebruikelijke trendontwikkeling straks ook van de horeca naar het thuisgebruik verplaatst, dan sluit ik niet uit hem te zullen aanschaffen. Een lekker visje in de pan, wijntje erbij en lekker samen genieten.
Ik maak graag een hoekje vrij in huis voor zijn dockingstation. Want zeg nu zelf: wie vreest nog door de techniek in de steek gelaten te worden?  

Agnes Leewis
Nederlands Visbureau

X Hartelijk dank voor uw aanmelding. U ontvangt binnen twee werkdagen een bevestiging op uw mailadres!
X U heeft het leeslimiet van twee artikelen bereikt. Om meer artikelen te kunnen lezen moet u inloggen met een van de onderstaande opties.

Inloggen met Facebook Inloggen met LinkedIn