Alles voor optimale teambuilding

Een sterk team dat goed op elkaar is ingespeeld en het beste in elkaar naar boven weet te brengen, dat wil toch iedereen? Als werkgever zorgt dit ervoor dat jouw medewerkers zich optimaal voor je bedrijf kunnen inzetten en hun bijdrage leveren aan het behalen van de doelstellingen. En als je zelf in een team werkt, dan wil je natuurlijk goed met je collega’s overweg kunnen. Een sterk teamgevoel is dus van belang voor iedere organisatie. Ben jij benieuwd wat je kunt doen om het teamgevoel te versterken? Dan lees je in dit blog meer over teambuilding.

 

Waarom teambuilding?

Om een sterk team neer te zetten moet je verder kijken dan het aannemen van mensen met de juiste skills, denkwijze en persoonlijkheden. Hiervoor moet je je dus gaan focussen op teamuilding. Dit is het actief samenbrengen van teamleden om de onderlinge relaties te versterken en te verdiepen. Teambuilding zet je in om vertrouwen te versterken en communicatie te verbeteren. Vertrouwen is een van de belangrijkste basisvoorwaarden voor een effectief team en leidt tot een veilige omgeving waarin werknemers beslissingen durven te nemen, fouten durven te maken en zich proactief kunnen opstellen. Ook helpt teambuilding bij het oplossen van sluimerende conflicten, het benaderbaar maken van iedereen, de energie binnen het team te vernieuwen en de samenwerking te versterken.

 

Effectieve teambuilding

Als teambuildingsactiviteit kun je natuurlijk van alles bedenken, maar er zijn een paar algemene tips om het effectief én leuk te maken. Zo leg je het liefst niet teveel nadruk op lessen, organiseer je de activiteit tijdens werktijd, betrek je iedereen bij de activiteit en maak je het niet te lang. In de digitale wereld van tegenwoordig is het ook des te leuker om de teambuilding offline, in real-life, te organiseren. Denk ook niet te moeilijk over de activiteit maar focus je vooral op het hebben van plezier met elkaar.

 

Wat te doen?

Je wil natuurlijk het liefst iedereen enthousiast krijgen over de teambuildingsactiviteit. Hoewel je het kiezen van een geschikte activiteit misschien best lastig vindt, gaat het er uiteindelijk juist om dat er iets samen wordt gedaan en maakt het niet uit wat dat dan is. Wat dacht je bijvoorbeeld van een pubquiz, talentenshow of kookcursus? Of maak je jouw medewerkers juist blij met een sociaal verantwoorde activiteit, escape room of proeverij? Zoek online bijvoorbeeld eens op “teamuitje rotterdam” of “bedrijfsuitje den haag” om het aanbod activiteiten bij jou in de buurt te zien. Waar je ook voor gaat, met de juiste voorbereiding wordt het hoe dan ook een geslaagde middag.