Hout bewerken, wat is het en ook precies hoe ga je ermee om? – Tuinhout & steigerhout

U herkende momenteel dat u met hout kunt werken, maar u begreep dat hout zelf ook nog kan functioneren. Of op zijn minst werken, zo noemen we het vaak. Hout dat werkt, is in feite niets anders dan hout dat vervormt. Hout is niet het enige product dat kan vervormen, denk maar aan staal. Staal wordt bijvoorbeeld zachter bij hitte en ook weer stevig bij verlaagde temperatuurniveaus. Nu zal hout niet noodzakelijkerwijs gaan werken vanwege aanzienlijke temperatuurschommelingen, maar als gevolg van vocht. Vochtigheid kan een grote invloed hebben op dit materiaal en ook kunt u er in sommige gevallen mee worstelen tijdens en na het functioneren. Benieuwd hoe u dit beheert? We hebben alles op een rijtje gezet wat je zou willen weten over hout dat hier goed zal functioneren!

Hoe ontwikkelt het zich precies?

Zoals we net hebben samengesteld, wordt functionerend hout voornamelijk ontwikkeld door nattigheid. Door vocht kan dit materiaal verbreden en toch ook verkleinen. Je ziet het vaak bij tuinhout aangezien dit materiaal buiten gebruikt wordt, maar hout dat gebruikt wordt voor binnen kan ook prima werken. Het hout bewerken kan op 3 manieren. De allereerste methode is longitudinaal. Wanneer dit gebeurt, zal er zeker een samentrekking of ontwikkeling in de lengte zijn. Toch is dit vaak marginaal en hoeft u hier niet al te veel aandacht aan te besteden. Het kan een paar millimeter zijn. Het tweede middel is radicaal. Wanneer dit gebeurt, zal er zeker een samentrekking of uitbreiding zijn in een radicale instructie over de kern. Dit wordt bovendien spaaksgewijs genoemd. Je kunt hierbij denken aan de spaken van het wiel van een fiets. De derde en tevens laatste manier is degressief. Wanneer dit gebeurt, treedt er een krimp of ontwikkeling op die parallel loopt aan de jaarringen van het hout. Vooral de laatste 2 kunnen van invloed zijn op uw bouwopdracht.

Hoe kun je dit voorkomen?

Werkhout is niet helemaal te beschermen tegen, maar er zijn verschillende methoden om het te verminderen. Een goed begin is om het hout goed te laten drogen, zodat het vocht op de juiste manier kan worden afgevoerd. Begin dus niet meteen als u simpelweg uw materiaal heeft bemachtigd. Laat het bos idealiter wekenlang een paar dagen staan ​​en begin er daarna mee samen te werken. De manier waarop u de platen zaagt, heeft ook invloed op het wel of niet functioneren van het hout, vergelijkbaar met het boren van gaten en schroeven. Een andere methode om het werk te verminderen, is door de juiste houtsoort voor het werk aan te schaffen. Pas bijvoorbeeld het vochtgehalte aan het gebied aan of laat iemand dit voor je doen. U kunt ook kiezen voor verschillende houtsoorten. MDF en walnoot bijvoorbeeld zullen er zeker minder van verdragen, terwijl steigerhout, eiken en ook beukenhout er meer van zullen verdragen. Raadpleeg indien nodig uw consument en bespreek ook duidelijk alle voordelen en ook negatieve aspecten van hun houtselectie met hen.