Hoe zit het met jouw verzekeringen?

Verzekeringen zijn doorgaans geen zaken waar we ons graag mee bezig houden. Het kost veel tijd om uit te zoeken welke verzekeringen we nu precies nodig hebben en ze beschermen je tegen vaak vervelende, onvoorziene situaties waar je liever niet aan wilt denken. Je kunt van alles verzekeren, maar niet alle verzekeringen zijn verplicht. Ondanks dat het niet het leukste klusje is, is het belangrijk om je verzekeringen goed op orde te hebben. Weet welke verzekeringen verplicht zijn en welke daarbuiten handig kunnen zijn. In dit blog lees je meer over verschillende verzekeringen die je niet mag vergeten.

Zorgverzekering

De zorgverzekering zal je wel bekend in de oren klinken. Deze verzekering is namelijk verplicht voor iedereen die 18 jaar of ouder is, in Nederland woont en hier werkt of een uitkering ontvangt. Kinderen onder 18 jaar zijn meeverzekerd met hun ouders. Je sluit een basisverzekering voor zorg af dat standaardzorg van bijvoorbeeld een huisarts, ziekenhuis en apotheek dekt. Voor de meeste zorg geldt een eigen risico. Het basispakket is voor iedereen gelijk, daarbij kun je kiezen voor een aanvullende verzekering. Deze dekt een deel van de zorg die niet in het basispakket zit, zoals extra vergoeding voor een behandeling bij de tandarts. Een aanvullende zorgverzekering is niet verplicht.

Reisverzekering

Je denkt er natuurlijk liever niet aan, maar het kan gebeuren dat je om een vervelende reden je vakantie moet afzeggen of eerder afbreken. Je kunt daarom een reisverzekering afsluiten om de kosten te dekken als de vakantie plots niet door kan gaan door bijvoorbeeld een ongeluk, ernstige ziekte of overlijden. Ook wanneer je auto vlak voor of tijdens je heenreis uitvalt, je gaat scheiden, je vlak voor je vakantie een huurwoning krijgt toegewezen of wanneer je te maken krijgt met natuurgeweld, terrorisme, stakingen of overboeking worden de kosten gedekt. Wel zo fijn!

Woonverzekering

Ook voor je woning bestaan er verschillende verzekeringen. De opstalverzekering is verplicht, de inboedelverzekering is niet verplicht maar wel erg handig. Je kunt daarom het beste een inboedel en opstalverzekering afsluiten. Hiermee verzeker je zaken in en rondom je huis. Je hoeft vaak geen losse verzekeringen af te sluiten, maar je kunt deze gebundeld als woonverzekering afsluiten. Wel zo makkelijk.

WA-verzekering

De WA-verzekering is er ook eentje die je niet mag vergeten. Je kunt hiermee je voertuigen zoals een motor, auto, brommer en ander gemotoriseerd voertuig verzekeren. De WA-verzekering is verplicht. Als je aansprakelijk bent voor schade die met jouw voertuig is veroorzaakt, dan vergoedt de WA-verzekering de schade aan spullen van de ander. Ook worden de medische kosten betaalt wanneer er iemand gewond raakt. Je krijgt geen geld voor schade aan je eigen voertuig. Wel krijg je dit bij een volledige casco- of allriskverzekering.