Lieveheersbeestjes en hun (positieve) gebouwen

Afgelopen zomer had ik veel problemen met bladluizen op mijn planten, waardoor ze er echt deprimerend uitzagen. Toen ik met chemicaliën wilde werken, kwam mijn vriendin op het idee om lieveheersbeestjes te gebruiken. Huh? Lieveheersbeestjes tegen bladluizen? Ja, want mijn planten bloeiden weer heerlijk door de lieveheersbeestjes. Iedereen begrijpt lieveheersbeestjes, maar wat komen we eigenlijk te weten over deze insecten? Blijkbaar doe ik zelf niet veel, dus ik besloot om deze wezens nog wat meer te onderzoeken. Zult u mijn bevindingen lezen?

Algemeen

Lieveheersbeestjes maken deel uit van de kevers en komen voor in verschillende soorten, van licht oranje / geel tot vrijwel zwart. Een lieveheersbeestje dat eigenlijk gewoon is gepoft, heeft geen plaatsen, net als de larven. De larven lijken meer op een rups, bestaande uit kleine haartjes op het lichaam. Een lieveheersbeestje heeft een levensverwachting van ongeveer een jaar, zoals algemeen wordt aangenomen, zeggen de stippen niets over de leeftijd van de kever.

Bladluis

Zoals ik aan het begin van deze blogsite beweerde, heb ik de larven gebruikt om de bladluizen op mijn bord te elimineren, omdat dit hun voedsel is. Dit maakt de kevers ongelooflijk heilzaam in de teelt, waar ze eveneens vaak gebruik van maken.

De meest geprefereerde in Nederland is het zevenvleklieveheersbeestje, gedefinieerd door het rode schild en ook zwarte stippen. Er zijn echter maar liefst 60 soorten lieveheersbeestjes in Nederland. Het veelkleurige oosterse lieveheersbeestje is zo'n soort. Dit is eigenlijk naar verschillende landen verplaatst om te helpen bij natuurlijk tuinieren. Inmiddels is dit wezen opgelost in Nederland, België en Engeland.

Gedoe

Niet elk lieveheersbeestje eet bladluizen, omdat er ook soorten zijn die zich voeden met schimmels of planten. De soorten die zich alleen voeden met planten, kunnen schade aan uw planten veroorzaken. Koop dus niet zomaar lieveheersbeestjeslarven, maar laat u goed informeren en kies ook de ideale soorten. Ik heb de larven zelf gekocht via roodmetzwartestippen.nl dus kijk daar zeker eens.

Veel lieveheersbeestjes beschadigen producten of etenswaren niet, maar bij geweldige deals kunnen ze als ongelooflijk verergerend worden ervaren. Dit is vooral gebruikelijk als er het jaar ervoor veel bladluizen waren. In de herfst proberen lieveheersbeestjes meestal een woning binnen te gaan om in een gezellige omgeving te kunnen overwinteren. Een makkelijke optie om dit te stoppen is door een hor te kopen.

Lieveheersbeestjes worden daarom gezien als een nuttig organisme, het gebruik van chemicaliën (chemische bestrijdingsmiddelen) is daarom niet zo goed als absoluut niet te prefereren.