Tips om jouw velvet kleding te onderhouden

Kleding is niet alleen verkrijgbaar in diverse vormen, maten, kleuren en designs, maar ook in verschillende stoffen die ons een extra speciaal gevoel geven. Fluweel, oftewel velvet zie je overal. Het is echt een trend waar mensen van houden, het voegt een bepaald element van textuur toe dat elke outfit mooi en elegant maakt. Hoeveel we van fluweel houden, kan het moeilijk te onderhouden zijn. Hier lees je dus enkele tips voor het onderhoud van al je nieuwe velvet kledingstukken, zodat ze er lang goed uit blijven zien.

Hoe was je velvet kleding?

Controleer als eerst het etiket om het materiaalgehalte van het kledingstuk vast te stellen voordat je met het wassen begint. Handwas wordt vaak aangeraden voor fluweel, dat is gemaakt van katoen en mengsels van polyester of rayon. Deze stoffen kunnen in de machine worden gewassen, maar handwas heeft bijna altijd de voorkeur. Als je een machine moet gebruiken, gebruik dan de zachtste stand, koud water, wasmiddel van plein.nl en vermijdt het gebruik van de droger, steamer en het strijkijzer. Hang de kleding aan een zachte hanger, zodat het de vorm niet verliest. Vouw de fluwelen kledingstukken nooit op, omdat dit lijnen kan achterlaten. Als je het toch moet opvouwen wegens plaatsgebrek, leg dan zacht papier in het midden van de vouwen.

Hoe kan velvet kleding beschadigd raken?

Velvet kleding kan verschillende problemen ondervinden als het niet conform het etiket wordt gewassen. Velvet kan afplatten en inkrimpen. Geplet fluweel heeft de neiging om alleen al door slijtage het ontwerp te verliezen en te vervormen. Fluwelen artikelen gemaakt van acetaat zorgen voor speciale problemen: de pool (rechtopstaande lussen) kan permanent plat worden door vocht, warmte of druk. Daardoor zal de pool van een fluwelen jurk van acetaat eerder de gevolgen van slijtage vertonen. De afplatting wordt nog groter als het fluweel wordt geborsteld of als er druk op wordt uitgeoefend terwijl het nat is.

Velvet blijft chic

Als je het meeste wilt halen uit elk velvet kledingstuk dat je bezit, moet je het goed verzorgen en beschermen. Lees de instructies en als je toch twijfels hebt, kun je het vragen aan de experts. Fluweel is het toppunt van luxe. Je ziet het vaak op de catwalks en het is de eerste associatie wanneer je aan avondkleding denkt. Tegenwoordig is fluweel voor iedereen beschikbaar en wordt het niet alleen gebruikt voor jurken voor speciale gelegenheden, maar ook voor alledaagse stukken en loungewear. Ga er dus zuinig mee om!