Wat is er mis met palmolie?

De kans is groot dat je palmolie nog nooit gezien hebt, maar palmolie zit verwerkt in zeer veel producten die verkrijgbaar zijn in de supermarkt. De kans is dus wel ontzettend groot dat je wel eens een product hebt gegeten waar palmolie in verwerkt zit. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan noedels, maar ook aan koekjes. Dat palmolie voor deze producten gebruikt wordt, is zeker niet vreemd, want palmolie bevat zeer veel vetten en het is super goedkoop. Palmolie is dus een wondermiddel, maar tegelijkertijd is er ook ontzettend veel mis met palmolie. Wil je weten wat er mis is met palmolie en wat de alternatieven van palmolie zijn? Dan is het aan te raden om dit artikel eens te lezen. 

 

Palmolie heeft een groot aandeel in houtkap

Een van de grootste problemen waar palmolie mee te maken heeft, is dat de boeren de wereldwijde vraag naar palmolie niet kunnen bijbenen. Momenteel is er meer vraag dan aanbod en dat zorgt ervoor dat de huidige plantages in rap tempo uitbreiden. Om een plantage uit te breiden, is het nodig om regenwoud te kappen en er vruchtbare grond van te maken. Dit zorgt voor erg veel ravage, want de afgelopen tientallen jaren zijn er grote delen van regenwouden verdwenen zodat er palmolie kan groeien. Dat is erg jammer, want bomen zorgen ervoor dat we voldoende zuurstof hebben, maar ook leven er in het regenwoud honderden tot duizenden verschillende bomen, planten en dieren. 

 

Duurzame palmolie is het alternatief

Steeds meer boeren en plantages produceren palmolie, want de westerse wereld wil alleen maar duurzame palmolie importeren. Dit heeft ermee te maken dat westerse landen ook weten wat voor ravage palmolie aanricht in deze landen. Enkele jaren geleden is er daarom een certificering in het leven geroepen. Deze certificering wordt uitgegeven door een bepaalde organisatie die ook daadwerkelijk de plantages gaat bezoeken om te kijken of boeren en plantages zich houden aan de afspraken. Deze certificering is niet alleen in het leven geroepen om de regenwouden te beschermen, maar ook om de boeren een beter leven te geven. 

 

Waar zit palmolie in verwerkt?

Veel mensen stellen zichzelf vaak de vraag: what is palm oil used for? Dat is een begrijpelijke vraag want vrijwel iedereen weet dat palmolie veel gebruikt wordt. Waar palmolie allemaal in verwerkt zit, is erg lastig te zeggen, maar je kunt er vanuit gaan dat palmolie in minimaal veertig procent van de producten zit die je in de supermarkt kan aanschaffen. Hierbij kun je denken wasmiddelen, koekjes en cornflakes.