Wat is frezen?

Er worden veel verschillende soorten verspaningstechnieken gebruikt. Een van de bekendste technieken is toch echt frezen, maar wat is dat precies? Wanneer je gaat frezen worden er kleine stukjes materiaal verwijderd van het basismateriaal. Frezen wordt vooral gebruikt om verschillende materialen juist in de gewenste vorm te brengen. Er worden vaak verschillende materialen gebruikt bij vrezen, zo wordt er veel hout en kunststof gebruikt.  Frezen is een methode die het meest wordt gebruikt voor metaal en dit komt doordat het een sterk materiaal is. Metaal is heel sterk en hiervoor is een speciale techniek nodig om deze te kunnen verspanen en deze techniek is natuurlijk frezen. Naast frezen zijn er ook andere technieken en wordt watersnijden steeds meer gebruikt. Waarom wordt deze techniek zoveel gebruikt? In dit artikel gaan we hier uitgebreid op in, zodat je er meer over te weten komt.

Watersnijden

Waterstraalsnijden is een hele populaire methode voor het 2d-snijden van plaat toepassingen. De waterstraal heeft namelijk een enorme druk en kan zich makkelijk door het metaal heen boren. Het zorgt voor een nauwkeurige snede en dit komt door de toevoeging van fijn zand. Je kunt veel verschillende soorten materialen watersnijden en dit brengt ook diverse voordelen met zich mee. Staal watersnijden is heel handig, omdat je alle soorten staal ermee kunt snijden. Het watersnijden produceert alleen maar gladde snede aan de rand en dit zonder brandvlekken. Hierdoor is het ook perfect om te gebruiken voor het snijden van glas en andere materialen.

Roestvrij staal moet ook gesneden worden voor sommige toepassingen. Watersnijden is hiervoor de beste methode en dit kan zonder hitte of vervorming. Toch wordt de watersnijmachine het meest gebruikt voor het snijden van aluminium. Dit komt doordat aluminium snel schade oploopt als je het met andere methodes gaat snijden. Je kunt met watersnijden ver komen als je aluminium wilt snijden en zelfs dikkere platen snijden.

Voordelen watersnijden

Watersnijden is heel populair en hier zitten diverse voordelen aan verbonden. Het grootste voordeel is dat je heel veel materialen ermee kunt snijden. Je kunt er onder andere steen mee snijden, maar ook glas, metaal, keramiek en roestvrij staal. Daarnaast zorgt watersnijden ook helemaal niet voor gevaarlijk afval. Andere methodes zorgen hier wel voor en dat maakt watersnijden een duurzame methode. Watersnijden zorgt over het algemeen ook niet voor vervormingen en dit is wel het geval met andere methodes. Dit komt doordat watersnijden geen warmte gebruikt en hierdoor is er ook geen vervorming.