Zakelijke Motorverzekering: Een Gids voor Bedrijfseigenaren

Of je nu een kleine onderneming runt of een groot bedrijf bezit, als je zakelijk gebruikmaakt van een motorfiets, is het essentieel om deze goed te verzekeren. In deze blog gaan we dieper in op het belang van een motorverzekering zakelijk en geven we je tips om de juiste dekking te krijgen voor jouw specifieke behoeften wanneer je motor verzekeren gaat afsluiten.

Waarom heb je een zakelijke motorverzekering nodig?

 1. Wettelijke verplichting: Allereerst is het belangrijk om te begrijpen dat het in de meeste landen, waaronder Nederland, verplicht is om een verzekering af te sluiten voor je motorfiets. Dit geldt ook als je de motorfiets voor zakelijke doeleinden gebruikt. Het niet naleven van deze wettelijke verplichting kan leiden tot boetes en juridische problemen.

 2. Bescherming van je bedrijfsactiva: Als je motorfiets wordt gestolen, beschadigd raakt bij een ongeval of schade aan derden veroorzaakt, kan dit leiden tot aanzienlijke financiële verliezen. Een zakelijke motorverzekering biedt dekking voor dergelijke situaties, waardoor je bedrijfsactiva worden beschermd.

 3. Dekking voor zakelijke ritten: Als je je motorfiets gebruikt voor zakelijke ritten, zoals bezorging of klantbezoeken, is een standaard particuliere verzekering meestal niet voldoende. Een zakelijke motorverzekering biedt specifieke dekking voor dergelijke activiteiten, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Soorten zakelijke motorverzekeringen

Er zijn verschillende soorten zakelijke motorverzekeringen beschikbaar, afhankelijk van je bedrijfsbehoeften. De meest voorkomende types zijn:

 1. WA-verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheid): Dit is de minimale wettelijk verplichte dekking. Het dekt de schade die je aan anderen toebrengt in een ongeval. Het dekt echter niet de schade aan je eigen motorfiets.

 2. WA + Beperkt Casco: Deze dekking omvat niet alleen de wettelijke aansprakelijkheid, maar biedt ook bescherming tegen schade aan je motorfiets als gevolg van diefstal, brand, storm, en andere bepaalde gebeurtenissen.

 3. Allriskverzekering: Dit is de meest uitgebreide dekking en biedt bescherming voor schade aan je eigen motorfiets, ongeacht wie er schuldig is aan het ongeval. Het dekt ook diefstal en andere incidenten.

 4. Aanvullende dekkingen: Naast de bovenstaande basisdekkingen kun je ook aanvullende dekkingen overwegen, zoals rechtsbijstand, pechhulp en ongevallenverzekeringen voor opzittenden.

Hoe de juiste dekking te kiezen

Het kiezen van de juiste zakelijke motorverzekering is essentieel om ervoor te zorgen dat je bedrijf goed beschermd is. Hier zijn enkele stappen om je te helpen bij het nemen van de juiste beslissing:

 1. Evalueer je behoeften: Denk na over hoe je de motorfiets in je bedrijf zult gebruiken en welke risico's je wilt dekken. Dit zal je helpen bij het bepalen van de benodigde dekking.

 2. Vergelijk verschillende verzekeraars: Vergelijk premies, dekkingsopties en klantenservice van verschillende verzekeraars. Zo kun je de beste deal vinden die bij je past.

 3. Let op kortingen: Sommige verzekeraars bieden kortingen aan bedrijven die meerdere voertuigen verzekeren of die al andere verzekeringen bij hen hebben lopen.

 4. Overweeg het eigen risico: Het eigen risico is het bedrag dat je moet betalen voordat de verzekering begint te betalen. Overweeg wat je kunt veroorloven in geval van schade en pas het eigen risico dienovereenkomstig aan.

 5. Raadpleeg een expert: Als je niet zeker weet welke dekking het beste is voor jouw bedrijf, overweeg dan om advies in te winnen bij een verzekeringsadviseur.

Een zakelijke motorverzekering is een essentieel onderdeel van het runnen van een bedrijf met motorfietsen. Het biedt niet alleen wettelijke bescherming, maar zorgt er ook voor dat je bedrijf financieel beschermd is tegen onvoorziene gebeurtenissen. Neem de tijd om je opties te onderzoeken en kies de juiste dekking die past bij de behoeften van jouw bedrijf. Zo kun je met een gerust hart de weg op gaan en je bedrijfsactiviteiten voortzetten.